over ons
agenda/nieuws
beeld & geluid
lid worden
vriend worden
contact

De geschiedenis van Æoline in vogelvlucht

De Rotterdamse mandoline vereniging Æoline werd op 21 juni 1932 opgericht met een groep van zes spelers. De initiatiefnemer was de tot voorzitter gekozen Jan Maissan.
Van 1934 tot 1949 stond het orkest onder muzikale leiding van beroepsmusicus Dick de Jong. Gedurende de vooroorlogse periode werd er met regelmaat in het openbaar opgetreden en aan concoursen deelgenomen. Tijdens het bombardement in mei 1940 ging het repetitielokaal in vlammen op en gingen alle bezittingen verloren.

Lees hieronder het hele geschiedenisverhaal van Æoline en ga terug in de tijd.

Summer Songs

Samenwerking met MCKRN en Muziekcentrum Rotterdam : Summer Songs

Begin februari 2018 vierden wij het 25 jarig jubileum van onze dirigent  Martine Sikkenk.
Met leden, oud-leden, vrienden van Æoline en partners verrasten wij haar met een surprise party in de Tuinzaal van de Borgsate,  waar velen haar kwamen feliciteren.
De samenwerking met het MultiCultiKoor Rotterdam Noord was een groot succes. Het Muziekcentrum Rotterdam, waar Martine vakdocent is, bood een cursus ‘Ensemblespel voor Ierse en Engelse Muziek’ aan waarvan de deelnemers gedurende dit project met Æoline samenspeelden. In een overvolle Bergsingelkerk brachten het koor, ons orkest en de cursisten  begin juni een optreden dat uit Ierse en Engelse muziek en liederen bestond onder de naam ‘Summer Songs’ .
In de tweede helft van dit jaar gaven we nog twee concerten: een daarvan in Aafje thuiszorg, locatie De Vijf Havens te Ommoord en een zeer gewaardeerd concert in De Meander, woonzorgcentrum te Nieuwerkerk a/d IJssel.

De MeanderOptreden in De Meander

Het jaar 2017 was een jubileum jaar voor Æoline evenals het Nederlands Verbond van Mandoline Orkesten. In Rotterdam werd ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van Æoline een feestelijke repetitie gehouden met stukken zoals de Æoline mars die een vast deel uitmaken van de geschiedenis van het orkest. Het Verbond bracht spelers, dirigenten en mandoline liefhebbers uit het hele land samen voor een prachtig concert door een groot bezet amateurorkest. Ook bij het verbondsconcert werden stukken ten gehore gebracht die onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van de mandoline orkesten in Nederland.
Daarnaast gaf Æoline twee concerten voor een enthousiast publiek en heeft laten zien dat hoe de relatief zachte tokkelinstrumenten iedereen in een volle zaal kunnen bereiken en hoe verbindend de gespeelde muziek is. Wij vonden een warm onthaal in Woonzorgcentrum De Meander te Nieuwerkerk a/d IJssel en in Woonzorgcentrum Laurens de Oudelandse Hof te Berkel en Rodenrijs.

 

Senza Parlare

Senza Parlare in de Fonteinkerk

Zomerseminar

Zomerseminar 2016

 

 

In maart 2016 deden wij mee aan het jaarlijkse festival van het Nederlandse Verbond van Mandoline Orkesten. Æoline heeft hieraan deelgenomen met de volgende werken: La Espera van Ricardo Sandoval, 7 Lautenlieder van Dowland, met Marionne op blokfluit en de Wiener Sonatinen nr. 2 in A-Dur van W.A. Mozart. Het juryrapport noemde met name de mooie, diepe, warme klank van het orkest.
Ter gelegenheid van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van onze gitarist Arno werd Æoline uitgenodigd om op te treden tijdens de receptie die in mei werd gehouden. Het werd een heel aangenaam en ontspannen optreden.
In oktober volgde een concert in Zorgcentrum De Burcht, inmiddels bekend terrein voor Æoline. Er was veel publiek aanwezig en er werd met aandacht geluisterd.
De topper, en tevens afsluiter van dit jaar waren de twee concerten in november, die we hebben gegeven in samenwerking met het Italiaanse koor La Siepe Sonora uit Den Haag, o.l.v. Serena Jansen. Deze concerten vonden plaats in de Remonstrantse Kerk te Den Haag en in de Fonteinkerk te Rotterdam. Zoals op de aankondiging werd aangegeven, werd het een programma van sprankelende muziek en liederen over liefde, vreugde, verdriet en oorlog uit alle streken van Italië.
Het 13e, en helaas tevens laatste Zomerseminar Mandoline en Gitaar werd dit jaar wederom gehouden in kasteel Mariagaarde te Hoepertingen in België.

Akropolis

Concert Akropolis

In februari van 2015 waren we uitgenodigd om een van de zg. ‘Marktconcerten in de Open Hof’ in Ommoord te verzorgen. Het werd een succesvolle uitvoering, mede dankzij de samenwerking met Willem Blonk, de inspirator van deze concerten. Naast onze orkestmuziek soleerde hij op het orgel en met Martine op de mandoline werd Sonate in A-dur opus 12 nr.1 van Valentini uitgevoerd.
In het najaar gaven we een concert in het atrium van Humanitas Akropolis, in 110 Morgen. Geen onbekend terrein voor ons, er wachtte ons een warm onthaal met veel publiek en helaas ook veel bijgeluiden, hetgeen in een atrium te verwachten is.

Melkfabriek

Museum Oud Overschie       

Voor deelname aan het festival in 2014 reisden we dit jaar naar Oostvoorne. Met veel plezier speelden we er de Ouverture Burlesque van Telemann en Planxty O’Carolan van Szordikowski, het juryrapport stemde tot tevredenheid. Concluderend  luidde dit: ‘Erg genoten van een zeer verzorgde uitvoering o.l.v. een ‘sierlijke’ dirigent.’
Later in dit jaar werd er een lunchconcert gegeven in Museum Oud Overschie. Dit historische museum was zonder twijfel een van de meest romantische ambiance voor een concertuitvoering door ons orkest en bovenal, een uitverkocht huis! Het publiek was oprecht enthousiast, wat met een gul applaus kracht werd bijgezet. Na afloop van het concert was er gelegenheid het buitenmuseum te bekijken, wat ook zeer de moeite waard was.

Concert in Borgsate
 

Tot onze vreugde groeide het ledenbestand in 2013 flink en waren we daardoor in staat deel te nemen aan het festival, dit keer in Hardinxveld-Giessendam. We speelden er Ein Sommertag van Rolland Leistner-Mayer en de Tarantella’s die Martine arrangeerde.
Aan het eind van de individuele orkestoptredens werd door alle orkesten tezamen ‘FusionEm’, een compositie van Daniëlle de Rover, uitgevoerd. Een grandioze happening!
We gaven concerten in Zorgcentrum De Burcht en als hekkensluiter in december een openbaar concert in Zorgcentrum Borgsate.  Hiervoor bleek veel belangstelling te bestaan, zowel van bewoners als van familieleden, vrienden en buurtbewoners. Het fluitconcert van Samartini stond voor de eerste maal op het programma. Het werd, met Marionne als solist, een succesvolle uitvoering.

Jubileumconcert 80 jaar

Het jaar 2012 stond geheel in het teken van het 80 jarig jubileum. In de aula van de Wilgenstamschool werd op 1 april een concert gegeven m.m.v. duo Serenatella: Alessandra Serena, zang en accordeon en Nelleke ter Berg, zang en gitaar. Een luchtig en vrolijk intermezzo met Italiaanse liederen. Renate, gitarist bij Æoline, vertolkte met verve de solopartij in het hoboconcert in D mineur van Marcello. Na afloop van het concert werd de leden, partners en medewerkers een etentje aangeboden in het restaurant van Borgsate. Hiermee werd de viering van ons jubileum op passende wijze afgesloten. 
In september werd opgetreden in Antonius IJsselmonde en in het restaurant van de Borgsate. De muziek kwam goed tot z’n recht en de belangstelling was vrij groot.

ChabotHenk Chabot 'Rotterdam brandt'

Æoline heeft aan het begin van 2011 medewerking verleend aan het project ‘Chabot in de wijk’. Dit project had tot doel de historie van de Rotterdamse kunstschilder Henk Chabot (1894-1949) te belichten. Alle activiteiten rondom dit project werd en vastgelegd in een documentaire. De muziek bij deze film werd verzorgd door Æoline. De opnames werden tijdens repetitietijd gemaakt.
Op 11 februari werden alle orkestleden uitgenodigd om de première van de film bij te wonen in het nieuwe Lantaren/Venster theater.
In het kader van de (landelijke) Week van de Amateurkunst (WAK) werd in mei een openbare repetitie gehouden. Ondanks de ruime publiciteit die hieraan werd gegeven viel de opkomst helaas tegen.
Tevens werd er in mei een gewaardeerd optreden verzorgd in Zorgcentrum Zuidwijk  te Rotterdam.

 

The Skyline Sisters
SanderSolist Sander de Vries

In april 2010 werd door Æoline een voorjaarsconcert gegeven in LCC Castagnet. Medewerking werd verleend door Barbershopkoor The Skyline Sisters. De zaal was goed gevuld en de afwisseling in het programma van orkest en a capella zang werd door het publiek gewaardeerd. Een echte uitsmijter bleek ‘Wild Geese’ te zijn, mede door de met veel flair uitgevoerde solopartij door Sander de Vries op elektrische gitaar.
In het najaar werd opgetreden in Zorgcentra Borgsate en Schiehoven.
Op 20 november werd het orkest uitgenodigd te komen spelen op de verjaardag van Arno, gitarist bij Æoline. In zalencentrum Rehoboth te Berkel en Rodenrijs werd het een mooie muzikale middag.
In oktober werd er een gezellige ledenavond georganiseerd in ons repetitielokaal, waarbij uiteraard een muzikaal tintje niet ontbrak.
Met trots werd dit jaar onze nieuwe website gelanceerd (die in 2019 vervangen zal worden).

Concours 2009Concours Stampersgat

In 2009 werd deelgenomen aan het jaarlijkse concours/festival van het NVvMO in Stampersgat. Hierop kan met tevredenheid worden teruggezien.
Vanwege verbouwing van de tuinzaal in Borgsate moest noodgedwongen tijdelijk worden verhuisd naar de Borghave, op loopafstand van Borgsate. Hier is naar tevredenheid een aantal maanden gerepeteerd.
Na de zomervakantie konden we weer terecht in de totaal gerenoveerde ruimte in Borgsate.


2008 optreden met Drumlin en Nelleke ter Berg

In april 2008 vond uiteindelijk het concert t.g.v. het 75-jarig bestaan plaats in de Castagnet te Rotterdam-Schiebroek. De Keltische folkgroep Drumlin en Nelleke ter Berg verleenden medewerking aan het concert. Van de ruim tweehonderd zitplaatsen bleef geen stoel onbezet, hetgeen inspirerend werkte en reden was alle registers open te trekken. Resultaat een zeer geslaagd jubileumconcert.
>In het zelfde jaar nam Æoline in samenwerking met het Nieuwe Koor ‘heNK’ deel aan de door de SKVR georganiseerde manifestatie ‘Muziek en Meer’ in de Laurenskerk.

2007 naar het strand

Scholen project

Alhoewel in 2007 het 75 jarig jubileum van Æoline werd gevierd stond dit jaar vooral in het teken van de organisatie van een feestelijk concert in april 2008. In de voorbereiding daartoe werden er een tweetal workshops georganiseerd met als docenten Daniëlle de Rover, Nelleke ter Berg en Martine Sikkenk. In het kader van dit jubileum organiseerde Æoline echter dit jaar wel het concours/festival van het NVvMO in de Immanuelkerk.
In dit verenigingsjaar is er veel tijd besteed aan promotie en ledenwerving. Martine Sikkenk heeft in Schiebroek een aantal basisscholen bezocht om de mandoline onder de aandacht van
de jongeren te brengen. In samenwerking met de SKVR werden
er kennismakingscursussen georganiseerd.
In september werd er een uitstapje georganiseerd dat via een bezoek aan een Japanse watertuin en het strand naar een gezellig restaurant voerde.
Op ‘de dag van de mantelzorg’ , in november, werd het orkest uitgenodigd te komen spelen in het “World Trade Center” te Rotterdam.

2006 Concours te Rockanje

Niet onvermeld mag blijven het optreden tijdens de door de SKVR
in het Mozart jaar 2006 georganiseerde Mozart manifestatie in
de Laurenskerk. De hier gespeelde nummers waren: “Für Wolfgang” en "Wiener Sonatine nr.6".
Emmy Sterenborg begeleidde als soliste de bariton Jan Douwes in een aria uit de opera "Don Giovanni". Ook werd er weer deelgenomen aan het concours/festival van het NVvMO te Rockanje. Koos de Jong, werkzaam bij de R’damse Kunststichting en SKVR, moest helaas afscheid nemen van de amateurmuziekverenigingen. Als coördinator en organisator van workshops, cursussen en festivals heeft hij zeer veel betekend voor de Rotterdamse mandolineorkesten.

2006 Concert in de Laurenskerk

Zomerseminar

1e zomerseminar 2004

In de maand mei 2005 werd er een goed bezocht concert georganiseerd in wijkgebouw ‘de Oriënt’. Als opmaat naar dit concert werden er twee workshops georganiseerd o.l.v. Martine Sikkenk en Daniëlle de Rover, hetgeen de klankkleur en het samenspel van het orkest zeker ten goede kwam!

Wegens financiële tekorten was het voor de Stichting Kunst voor Rotterdammers in 2004 niet meer mogelijk om het ‘Klinkt Goed festival’ te organiseren. 
Ook de cursus mandolinespelen moest helaas worden stopgezet.
Æoline nam deel aan het concours/festival van het NVvMO dat dit jaar in Rijen plaatsvond.
Ook werd er veelvuldig een optreden verzorgd in de diverse bejaarden- en verzorgingstehuizen.
Het eerste zomerseminar vond plaats in Ommen, georganiseerd door Nelleke ter Berg en Martine Sikkenk.

          

2003 Gé Verdonk  wordt onderscheiden  door burgemeester Ivo Opstelten.

In de Algemene Ledenvergadering van 2003 werd Gé Verdonk , na 29 jaar lang een bestuursfunctie te hebben bekleed, benoemd tot erevoorzitter. Voor zijn niet aflatende, jarenlange inzet voor de amateur-muziekwereld werd hij op 29 april door de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten onderscheiden als “Lid in de Orde van Oranje Nassau”.
‘Klinkt Goed’ bracht dit jaar twee optredens met zich mee.
Naast het gebruikelijke programma was er een avondoptreden in de grote Doelenzaal. Er traden diverse koren op o.l.v. Willem Blonk en de vier Rotterdamse mandolineorkesten o.l.v. Martine Sikkenk in een project met als thema : ‘Waterwerk door Stem en Snaar’.

In het jaar 2002 vierde Æoline haar 70 jarig bestaan met een concert in de Open Hofkerk te Ommoord. Medewerking aan dit geslaagde concert werd verleend door Annemarie Verburg, zang en het duo Amuse-oreille.
In het kader van dit jubileumjaar werden de leden getrakteerd op een dagje Diergaarde Blijdorp.

Marionne

Marionne fluitist/bassist

Begin 2001 verleende Æoline medewerking aan het Rijnmond Muziekfestival te Maassluis. In de aanloop naar dit concert werd Daniëlle de Rover bereid gevonden om de dirigent bij haar afwezigheid op de repetities te vervangen. In de loop der jaren heeft Æoline menigmaal in die zin een beroep op haar mogen doen! 
Annemie Hermans, die 10 jaar lang als docent aan de muziekschool op de Oostzeedijk was verbonden, nam haar ontslag en werd opgevolgd door Martine Sikkenk.

Tijdens een repetitie o.l.v. Martine Sikkenk

Het project “Klinkt Goed 2000” bestond uit een optreden van een gecombineerd Rotterdams Mandolineorkest o.l.v. Martine Sikkenk in samenwerking met de “Maasstedelijke Jongerenkoren” op het podium van de grote Doelenzaal. Aeoline nam in dit jaar ook deel aan het festival te Rotterdam, dit keer georganiseerd door het Schiedamse mandolineorkest O.N.I. De jury was te spreken over de mooie orkestklank en vond het optreden fraai en verzorgd.

1999 Najaarsconcert in de Castagnet o.l.v. Martine Sikkenk

In 1997 bundelden de Rotterdamse mandolineorkesten wederom hun krachten en werd in de Doelen onder leiding van Annemie Hermans een concertuitvoering gegeven. Festivals werden bezocht in Zaltbommel (1994),Bodegraven (1996) en Hardinxveld- Giessendam ( 1998).
In een overbezette zaal van de Castagnet werd er in november 1999 een najaarsconcert georganiseerd m.m.v. de bariton Christiaan van Es en van Marionne de Vries en haar zus Edith op
de blokfluit.

1993 Optreden ‘Klinkt Goed’ o.l.v. Martine Sikkenk

Op 1 februari 1993 droeg Gé Verdonk de dirigeerstok over aan de 19-jarige Martine Sikkenk, toen 2e jaarstudente aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam (1996 dipl. Docerend Musicus, 1998 dipl. Uitvoerend Musicus, daarna haar studie voortgezet aan de Musikhochschule Köln, afd, Wuppertal). Onder haar deskundige leiding won het orkest aan klankkleur en technisch vermogen. Er werd aan veel activiteiten deelgenomen die werden georganiseerd onder auspiciën van de Rotterdamse Kunststichting. Hieronder vielen o.a. de presentatieconcerten, het SKVR-muziekfestival, het SKVR-Najaarsfestival en diverse workshops.

 ‘Klinkt Goed o.l.v. Gé Verdonk’

Het concert t.g.v. het 60-jarig bestaan vond in 1992 plaats in de Goede Herderkerk te Schiebroek. Solistische medewerking werd verleend door Martine Sikkenk, Nelleke Boosman, Marionne de Vries, Eric ´t Hart en Carla Hulst. 

Æoline tijdens een concert in de Castagnet o.l.v. Gé Verdonk

De eerder genoemde presentatieconcerten vonden jaarlijks plaats in de kleine Doelenzaal, waar Æoline meerdere keren als hoogst geklasseerd mandolineorkest uit de bus kwam. De inloopconcerten in de hal van de Doelen verliepen ook succesvol.

 Afscheidsconcert van dirigent Cees Baijens

In 1987 nam Cees Baijens afscheid als dirigent en werd opgevolgd door Gé Verdonk.

1986 Concert in de  Doelen door de vijf Rotterdamse mandolineorkesten o.l.v. Benny Ludemann

 

De tachtiger jaren stonden bol van activiteiten. Hoogtepunt in november 1986 was het optreden van het uit 5 Rotterdamse orkesten samengestelde “Groot Rotterdams Mandolineorkest” onder leiding van Benny Ludemann. Dit concert vond plaats in de grote Doelenzaal en trok een record aantal bezoekers van 1800. De organisatie van dit bijzondere evenement was in handen van Æoline.
De eerder genoemde presentatieconcerten vonden jaarlijks plaats in de kleine Doelenzaal, waar Æoline meerdere keren als hoogst geklasseerd mandolineorkest uit de bus kwam. De inloopconcerten in de hal van de Doelen verliepen ook succesvol.

1977 werd t.g.v. het 45-jarig bestaan van Æoline een concertavond georganiseerd in de kleine Doelenzaal, die voor deze gelegenheid geheel was uitverkocht.
In 1978 trad Jan Maissan af als voorzitter, na deze functie 45 jaar te hebben bekleed.

1977 ons 45 jarig jubileum

Nadat in 1973 ertoe was overgegaan om in de wijk Schiebroek te gaan repeteren en het orkest voorzag in een eigen lespraktijk, breidde het ledental zich snel uit tot 32. Er werd deelgenomen aan het concert dat t.g.v. het 25-jarig bestaan van het N.V.v.M.O. in Amsterdam werd gehouden.

Foto genomen tijdens een repetitie o.l.v. Cees Baijens in het Crooswijkse Volkshuis

De opkomst van de TV werd gezien als oorzaak van het teruglopende ledenbestand. In 1960 bestond dit nog uit 25 spelende leden maar in 1961 was dit al gereduceerd tot 14. Daarmee was een dieptepunt bereikt. De oude kern bleef er echter de schouders onder zetten. Successievelijk sloten zich weer nieuwe leden aan.
In 1967 werd concertgebouw de Doelen geopend. Æoline werd uitgenodigd om in het kader van de opening acte de présence te geven. Na het overlijden van dirigent De Ruyter begin 1970 trad Cas de Groot, zelf spelend lid, op als interim dirigent.
In oktober 1971 werd hij opgevolgd door Cees Baijens, die als klarinettist verbonden was geweest aan het R.Ph.O. en als leraar aan de Schiedamse muziekschool.
In 1972 werd t.g.v. het 40-jarig bestaan in gebouw “Atrium” een concert georganiseerd waaraan naast Æoline ook de orkesten “Opbloei”, “Triomfo” en “A.M.T.G.” meewerkten.

1951 concours te Enschede o.l.v. Cees de Ruyter

Dirigent Dick de Jong werd opgevolgd door Cees de Ruyter die vanaf 1949 tot 1970 op enthousiaste wijze aan het orkest leiding gaf. In 1954 stemde de Rotterdamse Kunststichting erin toe dat ook mandolineorkesten zich aan konden sluiten bij de z.g. presentatieconcerten, hetgeen een bedrag aan de zo broodnodige subsidie ging opleveren. Tot dan toe werd nog steeds trouw deelgenomen aan de concoursen van het Nederlands Verbond van Mandoline Orkesten. Er werd enkele jaren achtereen uitgekomen in de Ere-afdeling. De daarop volgende jaren werd, als gevolg van het verlies aan leden, gekozen voor het deelnemen aan festivals en niet zoals voorheen aan concoursen.

1943 concours te Den Haag o.l.v. Dick de Jong

Van 1934 tot 1949 stond het orkest onder muzikale leiding van beroepsmusicus Dick de Jong. Gedurende de vooroorlogse periode werd er met regelmaat in het openbaar opgetreden en aan concoursen deelgenomen. Tijdens het bombardement in mei 1940 ging het repetitielokaal in vlammen op en gingen alle bezittingen verloren. Gedurende de bezettingsjaren werden er weinig activiteiten ontwikkeld. Na de bevrijding werd met nieuwe moed de draad weer opgepakt. Jaarlijks werd met succes een eigen concert georganiseerd o.a. in zalen als Odeon, Luxor en Het Venster.

            

De Rotterdamse mandoline vereniging Æoline werd op 21 juni 1932 opgericht met een groep van zes spelers. De initiatiefnemer was de tot voorzitter gekozen Jan Maissan.